فهرست مطالب

طب کار - سال سوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار 1390)

نشریه طب کار
سال سوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار 1390)

  • 64 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1390/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا جعفری ندوشن، غلامحسین حلوانی*، جواد وطنی شعاع، زهرا سلمانی ندوشن صفحات 1-7
    مقدمه

    بیماری های اسکلتی - عضلانی در میان کارمندان بانک به شدت در حال افزایش است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اختلالات اسکلتی- عضلانی در کارمندان بانک شهر یزد می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه با استفاده از پرسشنامه نوردیک و مشاهده مستقیم وضعیت کار، توسط پرسشگر در بین 102 نفر اجرا شده است. همچنین آنالیزهای آماری به وسیله نرم افزار SPSS 15 انجام شده است.

    یافته ها

    25/87 درصد افراد تحت مطالعه مردان بودند و 92 درصد از افراد 20 تا 40 سال سن داشتند. کارمندان بانک روزانه 6 ساعت کار و 2 ساعت استراحت داشتند. همچنین 6/18 درصد به بیماری های اسکلتی – عضلانی ناحیه کمر و تنها 9/0 درصد به اختلالات ناحیه دست مبتلا بودند. مهمترین ریسک فاکتور مرتبط با اختلالات اسکلتی- عضلانی ارتفاع نامناسب میز و استراحت کم اعلام شده است.

    نتیجه گیری

    جلوگیری از اختلالات اسکلتی - عضلانی در میان کارمندان بانک به برنامه هایی از قبیل اصلاح طراحی های ایستگاه کاری، آسایش حرارتی در محیط کار، برنامه ریزی خوب برای استراحت در حین کار و ایجاد روحیه و نشاط کاری در میان کارمندان بستگی دارد.

    کلیدواژگان: کارمندان بانک، اختلالات اسکلتی عضلانی، شهر یزد
  • زیبا لوک زاده، امیرهوشنگ مهرپرور، احمد شجاع الدینی اردکانی*، راضیه نبی میبدی صفحات 8-13
    مقدمه

    کاهش شنوایی ناشی از سروصدا از شایعترین بیماری های شغلی محسوب می شود ولی کاملا قابل پیشگیری است. علیرغم اینکه کنترلهای مهندسی و مدیریتی روش های ارجح پیشگیری از این بیماری هستند، به دلایل مختلف در برخی شرایط، به کارگیری آنها مشکل است. بنابراین وسایل حفاظت شنوایی(Hearing Protection Devices=HPDs) در اغلب موارد، تنها روش حفاظت شنوایی کارگران محسوب می شود؛ ولی اغلب کارگران در معرض صدای بلند، از HPDs استفاده نمی کنند. تعیین فاکتورهای موثر در استفاده کارگران از HPDs بر اساس اجزاء مدل ارتقاء سلامت Pender’s و فاکتورهای شرایط ایمنی می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه، 121 نفر از کارگران کارخانه کاشی سازی که درمعرض صدای ≥85 دسی بل بودند مورد بررسی قرارگرفتند. پرسشنامه ای شامل سوالاتی راجع به اطلاعات دموگرافیک، فرکانس استفاده از HPDs، نگرش کارگران درمورد استفاده از این وسایل و همچنین دیدگاه کارگران راجع به نحوه نگرش مدیریت کارخانه درباره استفاده از HPDs توسط این افراد تکمیل گردید.

    یافته ها

    در این بررسی، 24% از کارگران بیش از 50% مدت زمان کاری خود از HPDs استفاده می کردند. تنها 10% از کل کارگران بیش از 90% ساعات کاری خود استفاده از HPDs را گزارش کردند. امتیازهای مربوط به «شرایط ایمنی» و یکی از آیتم های «موانع استفاده از HPDs» در دو گروهی که بیش از 50% وکمتر یا مساوی 50% زمان کار از وسایل استفاده می کردند تفاوت قابل ملاحظه ای داشت(به ترتیب04/0=P و 06/0=P).

    نتیجه گیری

    باوجود اینکه کارگران با سروصدای غیرمجاز مواجهه دارند و درمعرض کاهش شنوایی ناشی از سروصدا هستند، شیوع استفاده از HPDs پایین می باشد. در این بررسی، باور به«دشوار نبودن استفاده از HPDs» و«شرایط ایمنی محیط کار» فاکتورهای موثری در استفاده از HPDs بودند. بنابراین حمایت مدیریتی برای کار در شرایط ایمن شامل استفاده از HPDs، آموزش درمورد نحوه استفاده و اهمیت آن در پیشگیری از کاهش شنوایی بر افزایش استفاده از HPDs تاثیردارد.

    کلیدواژگان: کاهش شنوایی، صدا، حفاظت شنوایی
  • مهدی ملک، غلامحسین حلوانی، حسین فلاح، رضا جعفری ندوشن صفحات 14-20
    مقدمه
    سالانه در دنیا افراد زیادی در اثر سوانح جاده ای جان خود را از دست می دهند و ضایعات جبران ناپذیر جسمی و روحی روانی برای بازماندگان سوانح به همراه دارد. یکی از علل این تصادفات خواب آلودگی رانندگان کامیون می باشد لذا این پژوهش با هدف بررسی رابطه تصادفات و خسارات ناشی از آن با کیفیت خواب آنها می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه ای توصیفی-تحلیلی به روش مقطعی در مورد 150 نفر از رانندگان کامیون پایانه شهرستان داراب که به صورت تصادفی ساده انتخاب شده بودند، انجام گرفت. جهت این کار از پرسشنامه دو قسمتی که بخش اول آن اطلاعات دموگرافیک و بخش دوم آن پرسشنامه استاندارد کیفیت خواب پیتزبورگ(PSQI) بود استفاده گردید، اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS16 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج این بررسی نشان داد که میانگین نمره کیفیت خواب افراد مورد مطالعه70/2 ± 98/4 بوده و کیفیت خواب 3/39 درصد آنها بد بود. 7/22 درصد آنها در 5 سال گذشته سابقه حادثه رانندگی داشتند. علت تصادف 3/25 درصدشان خواب آلودگی بوده است. سابقه حوادث رانندگی در 5 سال گذشته مربوط به رانندگانی با کیفیت خواب مطلوب، کمتر از رانندگانی با کیفیت خواب نامناسب بود و این ارتباط از لحاظ آماری معنی دار گردید.
    نتیجه گیری
    داده های این بررسی نشان می دهد تقریبا یک چهارم تصادفات در اثر خواب آلودگی بوده است و حوادث ترافیکی در رانندگانی با کیفیت خواب مناسب کمتر می باشد. بیش از یک سوم افراد مورد پژوهش کیفیت خواب مناسبی نداشتند، از این نظر پیشنهاد می شود بهداشت خواب به رانندگان آموزش داده شود و در معاینات صدور کارت سلامت رانندگان، تست خواب به عنوان یکی از آزمایشات در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: تصادفات، رانندگان کامیون، کیفیت خواب
  • غلامحسین حلوانی، رضیه سلطانی گرد فرامرزی، مهشید علیمحمدی، زهرا کیانی صفحات 21-27
    مقدمه
    این مطالعه با هدف شناسایی و ارزیابی خطرات آزمایشگاه های دانشگاه علوم پزشکی یزد انجام شده است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی-تحلیلی است که به منظور شناسایی خطرات آزمایشگاه های دانشگاه علوم پزشکی یزد در سال 1389 به انجام رسیده است. ابزار گردآوری اطلاعات چک لیست های استاندارد شده ای می باشند که قبلا توسط 20 سازمان بین المللی و 30 آزمایشگاه معتبر در دنیا مورد استفاده قرار گرفته و روایی و پایایی آن تایید شده است. نوع خطرات در این چک لیست ها به صورت تفکیک یافته و سیستماتیک بوده و خطای سخت افزاری، انسانی، دستورالعملی و محیطی و غیره از یکدیگر تفکیک شده و روش ارزیابی به طور کیفی بوده است.
    یافته ها
    بر اساس نتایج صورت گرفته عمده نارسایی ها مدیریتی بوده و سایر نواقص به ترتیب اولویت مواردی از قبیل عدم تهویه مناسب، کمبود سیستم های گرمایشی و سرمایشی در آزمایشگاه، عدم دستورالعمل های کار ایمن و کمبود فضای فیزیکی بوده است.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که آزمایشگاه های دانشگاه دارای نارسائی ها و خطرات فراوانی می باشد که احتمال وقوع رویدادهای نامطلوب بالاو مسلما پیامد آنها نیز وخیم خواهد بود لذا با توجه به بالا بودن ریسک رویدادها لازم است در کوتاه مدت اقدامات مدیریتی موازی در این خصوص به عمل آید.
    کلیدواژگان: شناسایی و ارزیابی خطرات، آزمایشگاه، دانشگاه
  • مریم ملک، صابر محمدی، ماشاءالله عقیلی نژاد، میرسعید عطارچی، فرزانه رحیم پور، سودابه علیزاده صفحات 28-33
    مقدمه
    حوادث ناشی از کار سالانه هزاران کارگر را در سراسر دنیا و به ویژه کشورهای در حال توسعه درگیر می سازد که نتیجه آن از کارافتادگی نیروی کار و در نهایت تحمیل هزینه های سنگین به صنعت آن کشور می باشد. در این مطالعه بر آن شدیم تا الگوی بروز حوادث شغلی در کارگران معدن کار ایرانی را در کل و همچنین بر اساس برخی متغیرهای دموگرافیک بررسی کنیم.
    روش بررسی
    پرونده پزشکی معدن کاران مشغول به کار در فاصله سال های 88-1382 در معادن ایران ارزیابی شده و سن، سابقه حادثه شغلی، منطقه آناتومیکی آسیب و الگوی حادثه شغلی در کارگران از پرونده استخراج شده و در زیر گروه سنی مورد تحلیل توصیفی قرار گرفت.
    یافته ها
    طبق نتایج به دست آمده آسیبهای از نوع پیچ خوردگی و کوفتگی شایع ترین الگوی آسیب بود که پس از آن آسیب های از نوع شکستگی قرار داشتند. تفکیک الگوی آسیب در گروه های سنی 10 ساله به طور توصیفی اختلاف چشمگیری را نشان نداده و این اختلاف از الگوی معنی داری پیروی نمی کرد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعات داخلی و کشورهای توسعه یافته حاکی از وحدت نتایج در باب ترتیب شیوع الگوی عوارض با نتایج این مطالعه بود. این مطالعه نسبت به سایر مطالعات یافت شده با جزییات دقیق تر و کامل تری الگوی حوادث کاری را پیگیری کرده است.
    کلیدواژگان: حوادث شغلی، کشورهای در حال توسعه، معدن کاری
  • رضیه سلطانی گردفرامرزی، یاسر دهقانی*، حسن صادقی نایینی صفحات 34-39
    مقدمه

    در حال حاضر بیماری های اسکلتی عضلانی جزء شایعترین بیماری های شغلی و یکی از علل شایع غیبت از کار محسوب می شوند که خود می تواند سبب کاهش بهره وری شود. طبق گزارش ستاد معاونت درمان سازمان تامین اجتماعی در سالهای 1370 تا 1373 بیماری های اسکلتی- عضلانی علت 4/14% از کار افتادگی های کلی در کشور بوده است. بنابراین با توجه به این آمار و ارقام در این مطالعه سعی شده است که اختلالات اسکلتی عضلانی مربوط به شغل جوشکاری از طریق ارزیابی پوسچر به روش OWAS مورد ارزیابی قرار گیرد.

    روش بررسی

    برای اینکه معلوم گردد این شغل نیاز به ارزیابی ارگونومیکی دارد یا خیر ابتدا با استفاده از پرسشنامه نوردیک بررسی مقدماتی صورت گرفته و سپس از شغل مربوطه به مدت 40 دقیقه در فاصله زمانی 30 ثانیه ای عکس برداری شد. در نهایت بر اساس روش OWAS عکسهای مربوط به هر پوسچر مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد کمر و بازوها بیشترین اقدامات اصلاحی را در سطح 2 به خود اختصاص داده اند در حالی که برای پاها این مقدار مربوط به سطح اقدامات اصلاحی 1 می باشد. در ارزیابی پوسچرهای ترکیبی بالاترین عدد به سطح اقدامات اصلاحی 1 اختصاص داده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده از پرسشنامه نوردیک نشان می دهد بیشترین ناراحتی افراد به ترتیب در ناحیه کمر(52%)، زانو(48%) و پشت(38%) می باشد که نتایج حاصل از روش OWASاین یافته ها را تائید می کند، بنابراین می توان روش OWAS را روشی مناسب برای ارزیابی پوسچر این حرفه در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی عضلانی مرتبط با کار، OWAS، پرسشنامه نوردیک
  • مسعود رضا معنویت، سمانه حبیبیان، مرجان غروی، حسین فلاح زاده صفحات 40-45
    مقدمه
    در حدود بیست سال از حضور رایانه در زندگی انسانها می گذرد و امروزه رایانه به بخش جداناپذیر از زندگی ما تبدیل شده است، به علت استفاده گسترده از رایانه مطالعات بسیاری برای کشف اصول ایمنی و سلامت استفاده کنندگان از رایانه انجام شده است. هدف از انجام این مطالعه تعیین فراوانی انواع شکایات چشمی در کاربران رایانه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشت درمانی شهید صدوقی یزد می باشد.
    روش بررسی
    نوع مطالعه مقطعی توصیفی می باشد که به صورت سرشماری برروی 105 نفر از کاربران رایانه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد واجد شرایط مطالعه در سال 87-86 انجام شده است. یافته ها از طریق پرسشنامه ای حاوی اطلاعات مربوط به مدت زمان استفاده از رایانه درطول روز، سابقه زمان استفاده از رایانه، نوع مانیتور، انواع شکایات چشمی، وضعیت قرار گیری کاربر مقابل رایانه و نسبت به منبع نورجمع آوری شد و اطلاعات آماری از طریق نرم افزار SPSS15 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    گروه مورد بررسی 105 نفر شامل 56 زن و 49 مرد با میانگین سنی77/5 ± 7/33 بود. فراوانی شکایات چشمی در کاربران، به ترتیب شامل خستگی چشم % 79، سوزش چشم %7/57، اشک ریزش %4/33، قرمزی % 30 می باشد. بین شدت شکایات چشمی با مدت زمان استفاده از رایانه در طول روز، سابقه استفاده از رایانه و شرایط نامناسب قرار گیری منبع نور، همبستگی ضعیف اما معنی دار یافت شد (به ترتیب 21%=R0و 033/0= P و20% = R و 04/0= P و21%=R و 032/0= P.).
    نتیجه گیری
    شیوع شکایات چشمی از قبیل خستگی چشم، سوزش، اشک ریزش، قرمزی چشم به شکل قابل ملاحظه ای در کاربران رایانه وجود دارد که با شرایط نامناسب محیط کار همبستگی معنی دار دارد. با توجه به گستردگی روز افزون استفاده از رایانه در محیط اداری و خانگی، به برنامه ریزی جهت شناسایی علل ایجاد این اختلالات و اصلاح شرایط محیط کار و تدوین اقدامات پیشگیرانه و درمانی مناسب برای آنها نیاز است.
    کلیدواژگان: کامپیوتر، قرمزی چشم، شکایت چشمی
  • امید امینیان، سید امیررضا مظفری، سید اکبر شریفیان، محمد رکنی، فرداد احمدزاده، حمید حیدریان میری صفحات 46-51
    مقدمه
    کارگران در مواجهه با گرد و غبار پنبه در معرض خطر ابتلا به بیماری ریو ی شغلی از جمله بیسینوزیس و برونشیت مزمن می باشند. ولی به طور کلی علایم ریوی مثل سرفه مزمن، خلط و تنگی نفس در کارگران مواجهه داشته با گرد و غبار پنبه بیشتر دیده شده است. به طوری که با ادامه مواجهه بیماری پیشرفت کرده و به سمت از کارافتادگی ریه پیش می رود. در این مطالعه، ما اثر مواجهه با گرد و غبار پنبه بر عملکرد ریوی را مورد مطالعه قرار دادیم.
    روش بررسی
    در این مطالعه 141 کارگر نساجی که مواجهه با گرد و غبار پنبه داشتند به عنوان گروه در معرض تماس وارد مطالعه شدند و به وسیله پرسشنامه استاندارد ATS، معاینه بالینی و اسپیرومتری اطلاعات جمع آوری شد. شاخص های اسپیرومتری شاملFVC،FEV1، FEV1/FVC، FEF25-75%،PEFR اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که برخی از علایم تنفسی از قبیل سرفه، خلط و حمله سرفه خلط دار (برونشیت مزمن) در گروه مواجهه یافته با گرد و غبار پنبه افزایش قابل توجهی دارد و کاهش متوسط درصدFVC، FEV1، FEV1/FVC دیده می شود که نشان دهنده افزایش شیوع بیماری انسدادی راه هوایی در این گروه است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده در این مطالعه نشان داده شد که کارگران نساجی در خطر پیشرفت علایم ریوی و کاهش عملکرد ریوی هستند که انجام معاینات بالینی و اسپیرومتری می تواند در مراحل اولیه شروع این بیماری ها را نشان دهد.
    کلیدواژگان: بیسینوزیس، بیماری انسدادی ریه، اسپیرومتری، گرد و غبار پنبه
|
  • Jafari-Nodoushan R., Halvani G.H., Vatanishoaa J., Salmani-Nodoushan Z. Pages 1-7
    Background

    Work-related musculoskeletal disorders (WMSDs) among bank workers are receiving growing attention. Aim of present study was survey of musculoskeletal disorders among Bank staff of Yazd city.

    Methods

    This study was carried out, involving work observation and interviews. Self-answered questionnaires performed by 102 bank staff operators, the statistical analyzed were software SPSS 15.

    Results

    men represented 87.25% of the bank staff, 92.2% of them were in the age bracket of 20 to 40 yr. daily working time was 6-h with 2-h break time. Among bank staff operators the prevalence of back symptoms was 18.6% and of wrist/hand was 0.9%. Risk factors associated with musculoskeletal disorders were inadequate height of table and making fewer rest breaks.

    Conclusion

    Prevention of musculoskeletal disorders among bank staff operators requires an integrated approach including improved workstation design, thermal comfort environment, well-scheduled work-rest regime and realistic production goals.

  • Loukzadeh Z., Mehrparvar Ah, Shojaoddiny-Ardekani A., Nabi-Meybodi R. Pages 8-13
    Background

    Noise-induced hearing loss is among the most common occupational diseases and is completely preventable despite being permanent and irreversible. Although management and engineering control are in prior, for some reasons its implementation is difficult in certain circumstances. So, Hearing Protection Devices (HPDs) are often the only method. But most of workers exposed to high level noise do not use them. The aim of this study was to detect factors influencing on usage of HPDs by workers based on Pender’s Health Promotion Model and safety climate.

    Methods

    In this study, 121 tile workers who exposed to sounds ≥ 85dB were evaluated. A questionnaire including demographic date, HPDs using frequency, worker’s self-efficacy regarding HPDs use as well as workers’ perceptions of management’s commitment to HPDs use and safety was completed for them.

    Results

    Our research showed that 24% of workers used HPDs for more than 50% of work duration. Only 10% of the workers used it for more than 90% of work duration. There was a significant difference in scores related to “Safety climate” and also one of the items of “HPDs usage barriers” between the group who used HPDs>50% of work duration and the group≤50% (p=0.04 and p=0.06 respectively).

    Conclusion

    Despite exposure to noise and being subject to noise-induced hearing loss, prevalence of HPDs use is low. In this survey, the belief that wearing HPDs is not uncomfortable and safety climate were important factors for HPDs usage. Therefore, manager support for working in safety climate including HPDs use, education of using method and its importance in preventing hearing loss have significant influences on increasing HPDs use

  • Malek M. , Halvani G.H. , Fallah M. , Jafari-Nodoushan R. Pages 14-20
    Background
    Each year many people lose their lives resulting from driving accidents. This can cause irreparable mental, physical and psychological loss for the survivals. Driving sleeping is referred to as one of the causes requiring a research on the relationship between driving accidents and damages resulted from with the sleep quality of the truck drivers.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study 150 truck drivers of Darab city were selected randomly. A two-section questionnaire was used the first part of which included demographic information while for the second part it comprised Pittsburg Sleep Quality Index (PSQI). SPSS software was applied to analyze the data.
    Results
    The results indicated the subject's mean of PSQI as 4.9±2.70 with a bad sleep quality in 39.3% of the drivers. Less than a quarter of the subjects (22.7%) had accidents in the 5 previous years. Sleepiness was the cause of 25.3% of the accidents. Driving accidents, record for the drivers with appropriate sleep quality was lower compared with those with inappropriate sleep quality and the difference was statistically significant.
    Conclusions
    The results represented that around a quarter of the accidents were due to the subject's sleepiness. Over one third of them were not enjoying a good sleep quality. So it is suggested offering sleep health training to the drivers as well as issuing health card and sleep test as required for them.
  • Halvani Gh , Soltani R. , Alimohammadi M. , Kiyani Z. Pages 21-27
    Background
    The aim of this study is identification and evaluation of laboratories hazards in Yazd Medical Sciences University.
    Methods
    This is a descriptive analytic study that was done to identify hazards of laboratories of Yazd Medical Science Universities in 2009.The instrument used for data collection was standardized checklists that before were used in 20 international organizations and 30 reliable laboratories in world, and their reliability and validity were confirmed. The kind of hazards were separated and systematized in these checklists and hardware, human, instruction, and environmental errors were separated from each other qualitative method was applied for evaluation.
    Results
    According to results, main deficiencies were related to management failure and other defects in order of preference were lack of suitable ventilation, Lack of heating and cooling systems in the laboratory, Lack of safe work instructions and Lack of physical space.
    Conclusion
    This study showed that the laboratories of universities have many defects and hazards, then adverse events and high probability of occurrence and certainly will be dire consequence, considering the high risk of events is necessary in the short term parallel administrative measures taken in this regard.
  • Malek M. , Mohammadi S. , Aghilinejad M. , Attarchi , Md, Rahimpour F. , Alizadeh S. Pages 28-33
    Background
    Occupational injury involves thousands workers worldwide especially in developing countries every years that could lead to workers disability and costly events for industrial cycle of the country. Thus, the aim of this study was to demonstrate status of work injuries and main pattern of work related trauma.
    Methods
    All documents of the miners who had documented between 2003 and 2009 were assessed, and work related injuries were recorded. Demographic data, pattern of trauma were obtained and distributions of the patterns were addressed among age subgroups.
    Results
    According to the result, work related injuries of kicked and contusions were the most common types of accidents. All types of fractures were in second position among other patterns. Age could not variant the rate of pattern in a descriptive view.
    Conclusion
    The results in agreement with were same results from the other researches. This study evaluated trauma patterns in more prescribe than the other same researches.
  • Soltani R., Dehghani Y., Sadeghi Naeini H., Prof, Falahati M., Zokai M. Pages 34-39
    Background

    Now musculoskeletal disorders are common among occupational disorders and these are one reason for absence of the work that lead to reduction of performance. According the report of Social Security organization in 1990-1993, musculoskeletal disorders had led to 14.4% impairments in Iran. By these statistics, the aim of this study is the assessment of musculoskeletal disorders associated with welding by OWAS posture assessment method.

    Methods

    First we Nordic questions are to determine whether this job requires ergonomic assessment and then posture were photographed during 40 minutes for 30 seconds. Intervals At the last, the associated pictures to any posture were evaluated with OWAS method.

    Results

    The most necessary corrective for lumbar and arms is in level 2, whereas these for legs and complex postures are in level 1.

    Conclusion

    Most musculoskeletal complains are in lumbar (52%), knee (48%) and back (38%). Therefore, OWAS can be suitable method for assessment of postures in this job.

  • Manaviat Mr , Habibian S., Gharavi M., Fallahzadeh H Pages 40-45
    Background
    It is nearly twenty years passed from introducing of computer to human life and it is now an inseparable part of our life, because of widespread use of computer, many studies have been done for finding safety and health principle for these users, the aim of this study is determination of ophthalmic complains in Shahid Sadoughi University computer users.
    Methods
    This descriptive cross sectional study was done on 105 employees of Shahid Sadoughi University during 1386-1387. Data was collected by a questionnaire that includes duration of computer usage per day, time of starting computer usage, type of monitor, type of ophthalmic complains and the position of computer users against light source. This information was analyzed by SPSS software.
    Results
    The study group was included 105 employees that 56 of them were women and 49 were men. Mean age of this group was 33.7 ± 5.77 years. The frequency of ophthalmic complains in the users was as below: eye strain 79%, eye burning 57.7%, epiphora 33.4% and red eye 30%. There was significant duration of computer usage per day, time of starting computer usage and inappropriate condition of light source(R=21%, p=0.033; R=21%, p=0.032, respectively).
    Conclusion
    There are several ophthalmic complains such as eye strain, red eye in the computer users who had significant correlation with condition of work environment.Because of extended use of computer in office and home, it is necessary to plan studies for identification of causes of these complains and the methods for prevention and modification of these problems.
  • Aminian O. , Mozaffari Sar , Sharifian Sa , Rokni M. , Ahmadzadeh F. , Heidarian Miri H. Pages 46-51
    Background
    Workers who exposed to cotton dust are at risk of some occupational lung diseases such as byssinosis and chronic bronchitis. In general respiratory symptoms like chronic cough, sputum and dyspnea are more common in cotton dust exposed workers. With continuous exposure, progression of disease and pulmonary dysfunction will happen. In this study, we assessed the effect of cotton dust exposure on pulmonary function.
    Methods
    In this survey, 141 textile workers who exposed to cotton dust have been elected as exposed group and data was gathered by ATS,s standard questionnaire, physical exam and spirometry. Spirometric indices such as FVC, FEV1, FEV1/FVC, FEF25-75% and PEFR were measured.
    Results
    Outcomes show that some respiratory symptoms such as cough, sputum and episodic productive cough (chronic bronchitis) have significant increase in cotton dust exposed group and decreased mean of FVC, FEV1, and FEV1/FVC percentage have been seen. These results suggest high prevalence of obstructive airway disease in this group.
    Conclusion
    According to results in our study textile workers are at risk of progression of respiratory symptoms and decreased of pulmonary function. Physical exam and spirometry can detect the disease at early stage.